Powered By Blogger

19 Nisan 2012 Perşembe

Göz Konusunda Doğru Bildiklerimiz

Göz Konusunda Doğru Bildiklerimiz
Uzmanların önerilerine kulak vermek ve düzenli doktor kontrolünden geçmek, göz sağlığı için dikkat edilmesi gereken noktaların başında geliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Barış Sönmez, göz sağlığı konusunda yaygın fakat yanlış inanışların neler olduğunu anlattı:

“Yakından televizyon izlemek gözleri bozar”
Televizyon monitörlerinin radyasyon yaydığı bilinen bir gerçektir ancak bir süre yakından televizyon izlemek radyasyona bağlı katarakt veya retina hasarına neden olmaz. Sağlıklı gözlerin temelleri çocukluk çağlarında atılır. Özellikle okul öncesi yaştaki çocuklar televizyonu yakından seyretmeyi severler. Genellikle bunun nedeni merak ve çocuğun ilk kez gördüğü renkli, hareketli ve ses çıkartan görüntülere olan ilgisidir. Görme ve işitme problemi olan çocuklar da televizyonu yakından izleme eğilimindedir; ancak görme sorunu olmayan bir çocuk yakından televizyon izliyor diye miyop, hipermetrop veya astigmat olmaz.

“Bilgisayar oyunları gözü bozar”


Bilgisayar oyunları çağımızın en önemli ev ve kapalı ortam aktivitelerindendir. Uzun süre bilgisayar oyunu oynamak gözleri ve beyni yorar, göz kuruluğuna neden olur; ancak direkt olarak herhangi bir refraksiyon kusuruna (miyop, hipermetrop, astigmat gibi) yol açmaz. Günümüz çocuklarında miyopinin daha sık görülme nedeni muhtemelen çocukların daha az güneş görmeleridir. Güneş ışığı göz dokularının normal gelişimi için gerekli ve önemlidir. Dışarıda oyun oynamak yerine zamanının çoğunu iç ortamda bilgisayar oynayarak geçiren çocuklarda miyopinin daha sık görülmesinin muhtemel nedeni budur.

“Gözlüğü bir kere takarsan numaralar hep artar”

Gözlük “miyop”, “hipermetrop” ve “astigmat” adı verilen kırma kusurlarını düzelterek daha net görmemizi sağlar. Gözlük takmak numaraların düşmesini sağlamadığı gibi artmasına da neden olmaz. Gözlük numaraları doktorunuz tarafından düzenli olarak kontrol edilip, gerekirse değiştirilir. Çocuklarda gözlük numaralarının ilerliyor olması genetik ve çevresel birçok farklı etken nedeniyledir. Erişkinlerde 40 yaşından sonra ortaya çıkan yakını görme probleminde (presbiyopi) de gözlük taksanız da takmasanız da 60 yaşına kadar numaralar artacaktır. Bu doğal bir süreçtir; yakın gözlüğü kullanmak bu süreci hızlandırmaz veya yavaşlatmaz, sadece daha rahat okumanızı sağlar.

“Sokaktan alınan güneş gözlükleri ve başkasının gözlüğünü takmak gözü bozar”


Güneş gözlüğünün gözünüzü güneşin zararlı etkilerinden koruması için UV ışınlarını bloke etmesi gereklidir. UV ışınlarını bloke eden güneş gözlüklerinin nereden alındığının önemi yoktur. UV bloke edici özelliği olmayan bir güneş gözlüğü sadece işe yaramaz, gözünüzü bozmaz. Başka bir kişinin gözlüğünü takmak gözünüzü bozmaz yalnızca yorar ve baş ağrısına neden olabilir. Ancak, sekiz yaşından küçük çocuklar doğru derecelerde ve ihtiyacı olan gözlükleri takmalıdırlar. Uygun olmayan gözlük kullanımı çocuklarda göz tembelliğine neden olabilir.

“Çocuklarda bir miktar şaşılık (gözlerde kayma) olması normaldir”

Şaşılık normal bir durum değildir. Çocuklarda gözlerde kayma doğuştan olabilir veya sonradan ortaya çıkabilir. Bazı şaşılık tipleri geçicidir ve gözlükle düzeltilebilir. Bazı kaymaları düzeltmek için ise ameliyat gerekebilir. Şaşılıkla ilgili en önemli sorun, kayan gözde tembellik gelişmesidir. Göz tembelliği erken tespit edilebilirse, çocuk 10-12 yaşına gelene kadar; ameliyat, gözlük ve kapama gibi tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilir. Erişkinlerde göz tembelliğini tedavi edebilecek bir yöntem şu an için yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder